آوازک

دستورالعمل اجرایی مدیریت آفت کنه قهوه ای گندم 1399 :: مجله آموزشی و خبری زراعت گندم ایران

مجله آموزشی و خبری زراعت گندم ایران

انتقال نکات فنی بروز به همراه آمار و اطلاعات مرتبط با زراعت گندم

دستورالعمل اجرایی مدیریت آفت کنه قهوه ای گندم 1399

  • ۸۰

بخش اول:

مقدمه

اهمیت و ضرورت کنه قهوه ای گندم یکی از آفات مهم در برخی مزارع غلات می باشد. گونه ای پلی فاژ که بیش از ۱۱۵ گیاه زراعی میزبان دارد و در بسیاری از کشورهای دنیا گزارش شده است.

مناطق انتشار : در بسیاری از قسمتهای دنیا مثل قاره ی آفریقا قاره اروپا، آسیا و اقیانوسیه و در ایران استانهای فارس مرکزی آذربایجان شرقی کردستان همدان اردبیل و خوزستان آفت را می توان مشاهده نمود.

گیاهان میزبان گندم، جو، یونجه، علف هفت بند پیچک صحرایی و گرامینه های مرتعی جزو میزبان های آفت است.

بخش دوم

روشهای شناسایی شکل شناسی کنه قهوه ای گندم درشت و دارای حرکت سریع بوده و با تکان دادن بوته ها فورا حرکت کرده و در لابلای بوته های گندم قرار گرفته با روی زمین می افتند. حشره کامل نسبتاً درشت به طول ۰٫۶ میلی متر، بیضی شکل و به رنگ قرمز تیره یا قهوه ای که با چشم غیر مسلح قابل رویت و دارای حرکت سریع میباشد. طول پای اول کنه خیلی بلندتر از طول بدن است. موهای سطح پشتی در این گونه روی غده یا توبرکول قرار نگرفته موها کوتاه و نوک موها به قاعده موی بعدی نمی رسد. طول پاهای اول خیلی بلندتر از طول بدن می باشد. نقش و نگار سطح پشتی بدن بدون لبه است. پنجه پای سوم و چهارم دارای موی دوتایی است. عدد کروموزومی در این گونه چهار می باشد (شکل (۲) تخم تخم گذاری در کنه قهوه ای بصورت بکرزایی است و افراد ماده یک تا دو روز بعد از استراحت تخم گذاری میکنند. این کنه دو نوع تخم به قطر ۰/۱۶۰۰۰/۱۵ میلیمتر دارد. تخم زمستانی فاقد دیاپوز و تخم تابستانی دارای دیاپوز است. این تخم ها دارای یک کلاه دایره ای سفید هستند. تخم های فاقد دیا پوز به رنگ قرمز می باشند. تخم ها توسط ماده ها در خاک و زیر سنگ ها گذاشته می شود.

لارو لاروها پس از خروج از تخم به رنگ صورتی بوده که از قسمتهای لطیف و ظریف گیاه تغذیه می کنند و پس از تغذیه به رنگ قهوه ای در می آیند فتوتروپیسم مثبت باعث کشش آنها به قسمت فوقانی گیاه می شود. پس از کامل شدن دوره لاروی لاروها قسمت سبز گیاه را ترک کرده و به زیر سنگ ها و یا داخل گاه و کلش و شکاف کلوخه ها رفته و به استراحت می پردازند. پوره با شکافتن پوسته لاروی از آن خارج شده و به پوره تبدیل میشوند دارای دو سن پورگی بوده که پوره سن دو شبیه کنه بالغ بوده ولی اندازه آن کوچکتر می باشد. حشره بالغ فعال بوده و پس از ظهور بلافاصله شروع به تغذیه می نماید. پوره پس از کامل شدن به کنه بالغ که به رنگ قهوه ای با جلای فلزی تبدیل می شود.

 

 

نظرات: (۰) هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی